“Sociale distantie” hoeft geen sociaal isolement te zijn

Sociaal gezien afstand houden, om te voorkomen dat je elkaar (razendsnel) besmet met een heel gevaarlijk virus. Lijkt simpel, maar hoe doe je dat. Ja, die anderhalve meter afstand als je ergens in de rij staat. Maar ook niet meer bij je buuf op de koffie? Dat is toch heel ongezellig? Wat moet je dan doen zo’n hele dag, een beetje TV kijken?

Ons sociale leven ligt plat. En toch ontstaan er overal initiatieven. Om elkaar te bellen, te mailen, te appen. Dan blijkt dat internet wel heel belangrijk is geworden.

Maar er zijn ook grote zorgen. Wat als een dierbare besmet raakt? De cijfers zijn heel beklemmend. Het is een onzichtbaar proces dat om zich heengrijpt. We moeten vertrouwen op de hulp die overal wordt verleend, zoveel mensen die zich keihard inzetten om levens te redden. We mogen hoopvol blijven, er is zoveel goeds te zien en te ervaren. En we mogen ons gedragen weten, hoe dan ook.

Laten we ook weer eens in ons adressenboekje kijken: wie heb je al heel lang niet gesproken? Zijn er mensen met wie je op dit moment best contact op zou willen nemen? Niets is meer gek in deze moeilijke tijd, dus wat let je.

En vergeet niet: bidden mag ook nog steeds! Het kan heel veel steun en troost geven. Bijvoorbeeld tijdens het luiden van de kerkklokken!

Klokken van troost en hoop

Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan. Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten.

Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende drie woensdagen van 19.00 – 19.15 uur de kerkklokken te luiden. De Raad sluit hierin aan bij een lokaal initiatief van de Oud-Katholieke Paradijskerk in Rotterdam.

Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.   

Hieronder een paar links naar websites waar je misschien wat aan kan hebben. Al was het alleen maar om te zien hoe creatieve mensen goed willen doen!

Voor hulp in de omgeving kan je je aanmelden bij:

https://nietalleen.nl

Hulp bij boodschappen doen, of het brengen van een maaltijd:

https://www.thuisgekookt.nl/coronacrisis/item207179

Heb je vervoer nodig? Ga naar Automaatje:

https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje

Een alternatief, nu veel kerkdiensten zijn gestopt. Voor als je toch een kerkelijke sfeer wilt ervaren om van binnen stil te worden:

https://kerkliedwiki.nl/Kerkliedwiki:Luistertroost

Hour of Power blijft ook altijd mooi:

https://hourofpower.nl met: https://hourofpower.nl/toerusting/hooplijn/

Voor wie gehoord wil worden door een buitenstaander (die echt belangstellend is) is er de Luisterlijn: